Normal bir ciltte %80 kollagen %4 elastinden oluşan gözenekli bir ağ yapısı mevcuttur. Elastin cildin esnekliğini ve gerginliğini saylayan bir proteğindir. Ciltte balık ağına benzer bir yapı oluşturur. Elastin lifleri hasar gördüğünde yara izi görünümlü cilt çatlakları oluşur. Cildin yapısal bütünlüğünü ve diriliğini sağlayan kollagen düzensizleşmiştir.
Cilt çatlaklarının gerçek nedenleri hormonlardır. Hamilelik ve doğum sürecinde cilde elastikiyet sağlayan relaxin hormon seviyesinin düşük olması çatlak oluşumuna yol açar.Ayrıca hızlı kilo alıp verme durumunda da genetik eğilime bağlı olarak diğer bazı hormon düzeylerinin azalmasıyla çatlaklar oluşabilir.
Cildimizde bir yara oluştuğunda vücudumuz kollagen proteinleri ve yaralanan tüm dokuyu yeniler, iyileştirir. Çatlaklarda ise cilt bütünlüğü çok az değiştiği için vücut bunu ciddi bir sorun olarak algılamaz. Görsel algılama ise çok farklıdır. Estetik yönden problem yaratır.
Çatlak oluşmadan önce deri rengi pembeleşir ve bu aşamada genellikle kaşıntı vardır. Kısa sürede kırmızı, mor bir çizgi halini alır.(stria rubra).. Bu dönemde çatlak tedavisi daha kolaydır. Zaman içinde bu çizgiler beyazlaşır, birkaç cm uzunluğunda 1 ile 10 mm genişliğindedir. Kortizona bağlı olanlar daha uzun ve geniştir.
Bu tedavi P.R.G.F ile Ozon kombinasyonudur. Çatlağın derecesine ve yaygınlığına bağlı olarak 4-6 seans Ozon terapi (lokal) ve P.R.G.F. injeksiyonları yapılmaktadır. Uygulamalar genellikle ağrısızdır. Haftada 1-2 seans uygulanır. Ortalama 15 -20 gün içinde tedavi sona erer. Çatlaklar çok yaygın değil ise 10-12 gün içinde de tedavi sona erebilir.